Wat is een virtueel assistent?

Een Virtueel Assistent (VA) is iemand die andere ondernemers ondersteunt en adviseert. Dat gebeurt voornamelijk online. En kan daardoor vanuit iedere locatie, zolang er maar wifi aanwezig is. De Virtueel Assistent voert in opdracht uiteenlopende taken uit. Vaak gaat het verder dan uitvoeren en adviseert de VA ook en is daardoor ook een belangrijke sparringspartner op niveau. 

 

Wat is een Virtueel Assistent nog meer?

VA’s kunnen gespecialiseerd zijn. Er zijn veel specialisaties mogelijk, bijvoorbeeld in planning en organisatie, techniek of in social media. De VA kan dan het onderhoud van een site of het mailsysteem oppakken. Of in het geval van social media, een agenda opzetten wanneer welke post wordt gepubliceerd. En dat volledig aansturen.

Je kunt je voorstellen dat zo iemand zorgt voor rust in de tent. En de mogelijkheid om het bedrijf verder te laten groeien. En dan is de conclusie makkelijk gemaakt, dat VA’s gewild zijn. En dat de vraag nog steeds stijgt.

Laten we kijken naar de voordelen.

1. Rust in de tent

Dat is waar de Virtueel Assistent voor zorgt. Bij wie, dat bepaalt ze zelf. Zo werk je alleen voor klanten waar je blij van wordt. Samen spreek je af welke werkzaamheden jij oppakt.  Zo kan je ervoor zorgen dat het werkzaamheden zijn waar je energie van krijgt en veel voldoening uithaalt. Deze werkzaamheden deel je zelf in. Zo werk je alleen nog maar wanneer het jou uitkomt. Of dat van 9 tot 5 is of maar een paar uur in de week, dat bepaal je helemaal zelf.

2. Een VA is flexibel

Als Virtueel Assistent val je namelijk onder flexibel personeel. Handig voor ondernemers. Want waar bedrijven vroeger veel tijd namen om meerjarige plannen en strategieën uit te denken, veranderd de markt nu veel sneller. Daar moeten ondernemers snel op kunnen inspelen. Door een VA in te zetten lukt dat heel goed.

3. Jij bent op afstand betrokken

Het leuke aan het vak is dat je voor meerdere ondernemers tegelijk werkt. Daardoor is het erg afwisselend en leer je veel. Dat je op afstand werkt wil nog niet zeggen dat je nergens bij betrokken bent. Je hebt veel contact, vooral via Zoom of beeldbellen. Maar je ontmoet elkaar ook live. Natuurlijk is de frequentie per klant anders. Bij de een is dat 2 of 3 x per jaar en bij de ander zo vaak als nodig is. En jij kiest waar je werkt. Dat kan vanuit je eigen woning zijn. Of een kantoor. Of word jouw versie van een digital nomad.

4. Verdien een goed inkomen

Als Virtueel Assistent word je structureel voor een bepaald aantal uren per maand ingehuurd. Daardoor heb je maar een paar klanten nodig om een goed inkomen te hebben. Wat je tarief is, is afhankelijk van je kennis en ervaring. Des te meer ervaring je hebt, des te hoger je tarief.

5. Is een VA alleen maar een assistent?

Nee, als VA doe je niet onder voor ondernemers. Je bent er namelijk zelf een. Jij weet wat er bij het ondernemerschap komt kijken. Daardoor kan je zo goed met je klanten meedenken. Een VA is een virtuele office professional die ervoor zorgt dat het bedrijf van haar klant verder professionaliseert en groeit door actief taken uit handen te nemen. Daarom zijn VA’s zo waardevol!

6. VA, het beroep van de toekomst

Want jouw vak is: ondernemers ondersteunen in de groei van hun bedrijf. Het beroep ‘virtueel assistent’ is daarom niet voor niets uitgeroepen tot het beroep van de toekomst.(Bron:https://www.nationaleberoepengids.nl/21_nieuwe_beroepen_met_toekomst).

Ondernemers kunnen niet meer zonder!

  • Omdat jij taken uit handen neemt, kunnen zij zich richten op andere belangrijke taken in hun bedrijf;
  • Jij bezit kennis die zij missen;
  • Jij brengt rust in de tent. Als VA overzie je het geheel. Je bent zelf namelijk ook ondernemer en snapt waar ze doorheen gaan. Daardoor kunnen ze goed met je sparren;
  • Er hoeft voor jou geen werkplek geregeld te worden. Jij bepaalt zelf waar je werkt.
  • Jij wordt ingehuurd. Er is geen financieel risico doordat jullie niet aan elkaar ‘vastzitten’;
  • Die collega die continue om hulp komt vragen? Die heb je niet. Jij kan je heerlijk focussen op je taken. Op tijden waarop jij het meest productief bent. Dat betekent dat je veel effectiever bent dan je concullega die straks in een kantoortuin haar werk moet doen;
  • Door jou krijgen ondernemers meer structuur en overzicht in hun bedrijf;
  • Je zorgt voor continuïteit. Als VA zorg jij ervoor dat werkzaamheden ook daadwerkelijk uitgevoerd worden. Iedere week. Volgens afspraak;
  • Ze kunnen een paar uur per week op jou een beroep doen. Zo is de drempel laag om een Virtueel Assistent in te huren. En jij kan voor verschillende klanten werken waardoor je werkzaamheden uitdagend blijven.

Meer informatie over Virtueel Assistent

Wil je nog meer weten over het werken als Virtueel Assistent en het starten van je eigen online bedrijf? Beluister dan hier de uitgebreide podcast: 'Alle info over Virtueel Assistent'. In de podcasts die hierna volgen vind je antwoorden op veelgestelde vragen over het starten als Virtueel Assistent. Handig wanneer je onderweg bent naar je werk, sportschool, tijdens het wandelen, gewoon tijdens het doen van de was of chillend op de bank met een lekkere kop thee, koffie of een lekker wijntje ;). Kijk je liever? Dan kun je de afleveringen hier kijken op YouTube.

Veel inspiratie gewenst! En wil je weten wat jij zou kunnen doen als Virtueel Assistent? Dan wil je zeker de gratis download hieronder:

Wil jij meer vrijheid, balans en flexibiliteit in je leven?

Download de 125 dingen die VA's doen. Voor werk dat past bij jouw leven. En niet langer meer andersom.

Na het lezen weet jij:

> Wat voor werk je online kunt doen.
> Wat bij jou past zodat je weer energie van je werk krijgt.
> Hoe je meer vrijheid en flexibiliteit in je werk en leven krijgt.
> Hoe je meer uitdaging, afwisseling en voldoening in je werk krijgt.
> Hoe je werk en gezin/privé beter combineert.
> Hoe jij je agenda bepaalt i.p.v. je baas.

Je favoriete online professionals

Je kan een lijst van deze professionals naar jezelf mailen.