Wat is een virtueel assistent?

Een virtueel assistent is een zelfstandig ondernemer die vanuit huis, of een andere door haar gekozen locatie, ondernemers ondersteunt in de groei van hun bedrijf. Ondernemers hebben het druk. Ze komen handen tekort als hun bedrijf groeit. Ze moeten zo veel doen in hun bedrijf, dat ze dus al snel hulp nodig hebben.

Vroeger moest je, als je hulp nodig had, iemand in loondienst nemen. De tijden zijn veranderd. Dankzij het internet huur je nu een virtueel assistent in die je op afstand helpt.

Dit zijn de voordelen voor ondernemers om een virtueel assistent in te huren:

 

 1. Ze besparen tijd en kunnen zich bezighouden met andere belangrijke taken in hun bedrijf;
 2. Ze kopen kennis in die zij soms missen;
 3. Ze huren iemand in die ook ondernemer is en op gelijkwaardig niveau mee kan denken als een
  sparringpartner. Dat is ontzettend waardevol voor ze. Vaak zien ze hun eigen blinde vlek niet. De VA overziet juist het geheel;
 4. Ze hebben geen extra kantoorruimte, pc etc. nodig;
 5. Ze lopen geen financieel risico doordat ze niet aan een VA ‘vast zitten’;
 6. De VA besteedt haar uren zeer effectief doordat ze weinig afleiding heeft t.o.v. het bedrijfsleven waar collega’s continu een beroep op elkaar doen. Ze voelt zich prettig in haar eigen omgeving waardoor ze goed functioneert. Zeker ook omdat ze werkt op de tijden die voor haar het beste uitkomen, wanneer zij het beste in haar energie zit;
 7. De ondernemers krijgen meer structuur en overzicht in hun bedrijf;
 8. Door het inzetten van een VA krijgen ze meer continuïteit in de uitvoering van de werkzaamheden;
 9. Al voor een paar uur per week huren zij een VA in, waardoor de drempel laag is om een virtueel assistent in te huren. Daardoor kunnen ze hun bedrijf sneller laten groeien.

Je werkt dus als virtueel assistent vanuit huis.

Of je werkt vanaf een andere locatie waar jij het prettig vindt om te werken. Je werkt op de dagen en tijden die jou het beste uitkomen. Daardoor krijg jij de vrijheid om werk en gezin beter te combineren. Zo kun je er voor je kinderen zijn op de momenten dat ze je nodig hebben. Je kiest dus ook zelf je klanten uit waar jij blij van wordt. En je kiest de werkzaamheden die jij het liefste doet waardoor je veel voldoening krijgt van je werk.

Door de mogelijkheden van het internet maakt de afstand niet meer uit en kun je prima alles vanuit huis doen. Daarom kun je prima voor ondernemers werken die een behoorlijke afstand van jou af wonen. Dat is geweldig, want dat maakt veel mogelijk!

 

Wat is een VA? Alleen een assistent?

Nee, een VA is net als haar klanten ondernemer en weet wat er bij het ondernemerschap komt kijken. Daardoor kan ze juist zo goed met haar klanten meedenken. Ze is dus een virtuele office professional die ervoor zorgt dat het bedrijf verder professionaliseert en verder groeit door actief taken uit handen te nemen. Daarom zijn VA’s zo waardevol!

De markt verandert snel. Vroeger hadden bedrijven veel tijd om meerjarige plannen en hele strategieën uit te denken. Vandaag de dag moeten ze steeds sneller kunnen anticiperen. Flexibel ‘personeel’ sluit hier perfect op aan. Ik verwacht dan ook dat grote bedrijven in de toekomst meer gebruik gaan maken van VA’s. Nu zetten vooral de zelfstandigen zonder vast personeel VA’s in.

 

Het beroep ‘virtueel assistent’ is niet voor niets uitgeroepen tot het beroep van de toekomst.

(Bron: https://www.nationaleberoepengids.nl/21_nieuwe_beroepen_met_toekomst)
Het leuke aan het vak is dat je voor meerdere ondernemers tegelijk werkt. Daardoor is het erg afwisselend en je leert veel. Je bent ook erg betrokken bij je klanten en hebt voornamelijk contact via beeldbellen. Je ontmoet elkaar ook live. De frequentie zal per klant anders zijn. Dat kan variëren van 4 x per jaar tot zo vaak als nodig is.

Een ondernemer huurt een virtueel assistent vaak structureel in voor een x aantal uur per week. Daardoor heb je maar een paar klanten nodig zodat je al snel een goed inkomen opbouwt. Je start met een tarief van +/- € 40,- per uur. Afhankelijk van je kennis en ervaring kan dit tarief afwijken. Verdere groei in inkomen is mogelijk naarmate je meer ervaring opdoet.

Vind je het interessant om te kijken of het werken als virtueel assistent bij jou past? En wil je weten hoe je dan een succesvolle start kan maken? Download dan hieronder het gratis e-book ‘125 werkzaamheden om vanuit huis ondernemers te ondersteunen’.

125 Werkzaamheden om vanuit huis ondernemers te ondersteunen

Ontdek hoe je met meer vrijheid en flexibiliteit een fijn inkomen kunt krijgen.

Je favoriete online professionals

Je kan een lijst van deze professionals naar jezelf mailen.