Wanneer je overweegt om te starten als VA, dan heb je veel vragen. Logisch, want je wil eerst goed overwegen of dit jouw volgende stap is. En dat, als je de sprong waagt, je zeker weet en vóóral diep van binnen voelt, dat dit voor jou de stap is naar meer vrijheid, geluk, uitdaging en groei.

De afgelopen jaren hebben we heel wat vragen binnengekregen van vrouwen die aan het begin stonden om de sprong te wagen. De meest voorkomende vragen hebben we verzameld.

De meest gestelde vragen over Virtueel Assistent beantwoord

In deze podcast beantwoord ik de eerste serie vragen. Je kunt 'm hier beluisteren. Of bekijk 'm hier op YouTube.

De veel gestelde vragen over Virtueel Assistent worden/zijn

Q: Hoe ziet een dag van een Virtueel Assistent eruit?
A: Je werkt vanuit je eigen locatie voor meerdere klanten tegelijk. Je maakt per week een eigen planning van wanneer je voor wie werkt. Je kunt dus op 1 dag verschillende werkzaamheden doen voor bijvoorbeeld 2 verschillende soorten klanten. Dat maakt je werk heel divers en flexibel.

Q: Hoe groot is de vraag naar Virtueel Assistenten?
A: Virtueel Assistent is een aantal jaar geleden uitgeroepen tot het beroep van de toekomst, niet voor niets, want binnen de veranderende (online) wereld past Virtueel Assistent perfect. De vraag naar virtueel assistenten onder ondernemers en bedrijven blijft de komende jaren alsmaar stijgen.

Q: Hoe klein kun je beginnen naast je andere baan als Virtueel Assistent?
A: Heel klein. Je kunt al starten met een klant voor bijvoorbeeld 1 uur per week.

Q: Is het makkelijk te combineren met mijn leven?
A: Aangezien je het werk in jouw tijd en tempo kan doen, kun je het precies combineren met jouw leven zoals jij het wilt.

Q: Ik ben vrij jong/oud kan ik ook als Virtueel Assistent starten?
A: Ja, absoluut. Je hoeft geen bepaalde leeftijd te hebben, je moet vooral bereid zijn jezelf verder te ontwikkelen.

Q: Ik zit in een burn-out, is het nu verstandig om te starten als Virtueel Assistent?
A: Een vraag voor jou: hoeveel procent energie krijg jij van datgene doen waarvan je hart een sprongetje maakt? Want als jij iets gaat doen waarvan jij ongelofelijk veel energie krijgt, dan krabbel je weer op uit de burn-out.

Q: Ik heb lichamelijke beperkingen, zitten opdrachtgevers wel op mij te wachten?
A: Opdrachtgevers kiezen voor jou omdat jij de drive hebt om te doen wat jij wilt doen, lichamelijke beperkingen zijn dan zeker geen belemmeringen om niet te starten als Virtueel Assistent.

Q: Ik heb een WO-opleiding, is VA ook voor mij geschikt? En hoe kan ik het werken als Virtueel Assistent op niveau uitvoeren?
A: Er zijn meerdere vrouwen die onze opleiding hebben gevolgd die universitair geschoold zijn. Dit is geen enkele belemmering, want als virtueel assistent kun ervoor kiezen om niet alleen de taken uit te voeren, maar ook op hoog strategisch niveau mee te denken met jouw opdrachtgever. Volg hierin vooral je gevoel.

Q: Kan ik het werken als Virtueel Assistent combineren met coaching?
A: Ja. Er zijn virtueel assistenten die doorgroeien naar coaching. Maar het kan ook voorkomen dat je als virtueel assistent je klanten al coacht, bijvoorbeeld als zij het zelf even niet meer zien zitten. Hoe fijn is het als je iemand naast je hebt staan die je er doorheen helpt en je weer kan laten zien waar je naartoe mag groeien. 

Q: Zijn er opdrachtgevers die VA’s willen die alleen ’s avonds kunnen werken?
A: Het werk mag gewoon gedaan worden, wanneer je dat doet, maakt niet uit. Daar ligt niemand wakker van.

Q: Hoe maak ik de overstap van mijn baan opzeggen naar een eigen bedrijf opstarten als Virtueel Assistent?
A: Afhankelijk van je financiële situatie bepaal je hoe jij die overstap maakt. Vaak kun je veel meer verdienen als virtueel assistent en als je merkt dat je voldoende verdient om je loondienstbaan los te laten, dan kun je dat doen. Vaak schiet je inkomen omhoog als je ervoor kiest om volledig als virtueel assistent te gaan werken, je hoeft je energie dan namelijk alleen nog maar te richten op de groei van jouw bedrijf.

Q: Is het handig om je te specialiseren of niet?
A: Kies wat echt binnen jouw straatje past. Wat voelt goed voor jou? Waar ben je echt goed in of wil je goed in worden? Als dat iets specifieks is, dan raad ik je aan je te specialiseren. Maar ben je multi-talented, dan is het juist goed om je als virtueel assistent breed aan te bieden. Maak de keuze vanuit wie jij bent.

Q: Zijn er (onverwachte) kosten waar je rekening mee moet houden?
A: Om te starten met je eigen bedrijf als virtueel assistent heb je weinig start kapitaal nodig. Je hebt internet nodig, een computer en een telefoon (en een fijne werkplek). Investeren in jezelf is een pré voor jezelf en je opdrachtgevers, zo doe je kennis en ervaring op, wat zich uiteindelijk altijd terugbetaalt. Start hier succesvol als High Level VA+.

Q: 1225 uren criterium naast loondienst en de KOR regeling voor ondernemers, hoe zit dat?
A: Je bent een kleine onderneming als je minder verdient dan € 20.000,- per jaar (Nederlandse wetgeving), dan mag je de KOR regeling toepassen op jouw bedrijf voor de belastingdienst. Dan hoef je geen BTW af te dragen, maar je ontvangt dan ook geen BTW op je uitgaven. En als je tenminste 1225 uren per kalenderjaar besteedt aan werkzaamheden voor jouw bedrijf, dan voldoe je aan het urencriterium voor de starters- en zelfstandigenaftrek (een financiële meevaller op je jaarrekening).

Q: Hoe kun je als ondernemer aantrekkelijk worden voor klanten?
A: Als je doet waar je hart een sprongetje van maakt, dan ga je stralen en word je aantrekkelijk voor je klanten.

Q: Hoe en waar vind ik opdrachtgevers/klanten als Virtueel Assistent?
A: Ga netwerken: ontmoet mensen fysiek of leg contact via het internet. Ga ontdekken waar je opdrachtgevers zich bevinden. Tip: volg deze gratis online webinar: Vind je eerste klanten ook al heb je weinig ervaring als ondernemer.

Q: Wat is het beste? Direct een specifieke niche kiezen? Of alles aanpakken voor reviews?
A: Ga vooral voor klanten werken waar je blij van wordt. Ontdek op jouw tempo welke type klant bij je past. En als je weet welke klant dat is, dan ga je dat specifiek naar buiten communiceren.

Q: In welke richting is de meeste vraag naar Virtuele Assistenten?
A: Toen ik startte was de vraag heel groot bij coaches, trainers en adviseurs die online werkten. Maar de wereld is in beweging en meer bedrijven hebben flexibele mensen nodig die op afstand en/of online werken. Inmiddels werken ZZP'ers, MKB en grote bedrijven met VA's samen doordat ze zo goed passen bij de veranderende wereld. Dus de vraag wordt én groter én steeds breder.

Q: Werkt social media in het werven van klanten voor Virtuele Assistenten?
A: Jazeker. Je legt heel makkelijk contact via social media en je kunt ook overwegen om via social media te adverteren als virtueel assistent. Maar dat laatste is zelden nodig. Want als je jouw netwerk goed laat groeien, dan is klanten krijgen leuk en makkelijk.

Q: Heb ik een website nodig voor mijn online bedrijf als Virtueel Assistent?
A: Nee, je hebt geen website nodig als je start. Maar voor een professionele uitstraling is het wel aan te raden om een website te hebben.

Q: Hoe zet ik mijn online bedrijf op zonder dat ik continu aanwezig ben en mezelf steeds moet promoten?
A: Bij het opstarten van je bedrijf gaat de meeste tijd naar je marketing. Je gaat zaadjes planten. En als die ontkiemen, komen je klanten. Als je voldoende klanten hebt, hoef je jezelf niet te blijven promoten. Klanten komen daarna vaak weer via je netwerk welke je in het begin hebt opgebouwd. Maar natuurlijk is het handig zijn om wel in je netwerk te blijven investeren.

Q: Hoe positioneer ik mij in de markt?
A: Hoe wil je dat anderen jou zien? Belangrijk: laat je ware zelf zien. Als je je anders voordoet dan je bent, gaat dat je namelijk erg veel energie kosten... Dus waar krijg jij energie van? Mensen gaan aan op jouw enthousiasme en jouw energie. Wanneer je echt jezelf bent, stroomt jouw energie en daar haken zij weer op aan.

Q: Waar gaat de meeste tijd in zitten? In het werven van klanten of uitvoerende werkzaamheden?
A: In het begin is het veel werven, zaadjes planten. Zodra je voldoende klanten hebt, dan ben je meer bezig met de uitvoerende werkzaamheden.

 

Een mogelijk nieuwe toekomst voor jou

De podcast/video duurt een uur. Lekker jezelf helemaal onderdompelen in mogelijk een nieuwe toekomst die je helemaal gelukkig gaat maken. Omdat jij gaat leven en werken, zoals JIJ wilt 💛

Gelijk door naar deel 2?

Dit waren nog niet eens alle antwoorden op alle veelgestelde vragen over het VA-schap. Klik hier direct door en bekijk, lees en beluister het tweede deel.

Veel plezier en inspiratie gewenst 🤗

 

P.S.: Het kan zomaar zijn dat het starten van je eigen bedrijf als Virtueel Assistent voor jou de volgende stap is in je carrière. Maar dan is het ook belangrijk dat je precies weet wat het is en wat erbij komt kijken. Daarom heb ik er een uitgebreide podcast over opgenomen. Ik vertel je álles over het starten van je eigen bedrijf als Virtueel Assistent.

Ik hoop dat deze blog je inspireert om verder door te breken naar een succesvol bedrijf op jouw voorwaarden. En ik vind het tof als je hieronder een reactie achterlaat.

 

Handtekening

Wil jij een goedlopend bedrijf starten als Virtueel Assistent?

Bekijk dan hoe we jou helpen om een echte ondernemer te worden. Klik hier voor meer informatie over de opleiding tot Virtueel Assistent.

Je favoriete online professionals

Je kan een lijst van deze professionals naar jezelf mailen.