Toen ik startte als VA werd mijn droom werkelijkheid. Ik kreeg meer vrijheid voor mezelf en mijn gezin. Tegelijk groeide mijn inkomen enorm. En maakte een flinke (persoonlijke) ontwikkeling door. Al deze wensen, die ik in zijn totaliteit niet in loondienst vond, kwamen wel uit door het starten van mijn VA-bedrijf.Wil jij jouw droom waarmaken en gaan leven en werken zoals jij diep van binnen écht wilt?” 

Zoals beloofd hierbij de opname van het 2e deel van de podcast 'Antwoorden op veel gestelde vragen over het starten van je eigen bedrijf als Virtueel Assistent.

Beluister hier de podcast of bekijk hem op YouTube.

 In het 2edeel van deze podcast beantwoord ik de volgende vragen:

Q: Hoe kan ik als Virtueel Assistent de kennis krijgen die mijn klanten straks van mij verwachten?
A: Dat kan op verschillende manieren: Je kunt je klant vragen hoe het moet. Je kunt zelf op onderzoek uitgaan, YouTube filmpjes bekijken, etc. Of ga bijvoorbeeld een training volgen om de kennis te verkrijgen die je nodig hebt voor jouw klant. Je kunt natuurlijk ook binnen je netwerk van VA's vragen of iemand al ervaring heeft en vragen of zij je verder kan helpen.

Q: Hoe leg je de meerwaarde van een Virtueel Assistent uit aan ondernemers?
A: Wij leiden Virtueel Assistenten op die hoogwaardige sparringpartners zijn voor ondernemers. Naast dat zij meewerken in de uitvoering, denken ze vooral ook op een hoog level mee met hun klanten. Zij zijn een waardevolle sparring/businesspartner. VA's investeren zelf in hun kennis en ontwikkeling. Een Virtueel Assistent op afstand hebben werken, is efficiënter dan iemand die op kantoor werkt, met allerlei afleiding van collega's etc. van dien. VA's zijn bewezen productiever en zijn meer toegewijd. Omdat Virtueel Assistenten alleen hun productieve uren factureren, verlies je als ondernemer geen geld aan onbesteedde arbeidsuren van iemand die op kantoor aanwezig moet zijn, ook als er geen werk is.

Q: Hoe bepaal je als Virtueel Assistent je tarief o.b.v. projecten?
A: Je maakt een inschatting van het aantal uren dat je denkt met het project bezig te zijn. Dat vermenigvuldig je met je uurtarief en vervolgens tel je er 10% of 20% bovenop, voor het geval je je hebt verrekend.

Q: Hoe kan ik als Virtueel Assistent starten zonder startkapitaal en zonder ervaring?
A: Weet dat als je echt heel graag wilt starten met je eigen bedrijf, het geld altijd naar je toekomt of al aanwezig is. Denk aan familie, vrienden of een bank (bijvoorbeeld Qredits). Als je echt wilt is er altijd geld. Heb je echt geen investeringsmogelijkheid in jezelf, weet dan dat de route naar het starten van je eigen bedrijf langer is. Maar iedere stap is er 1, dus welke stap zou je vandaag kunnen zetten in die richting? Als je het gevoel hebt te weinig ervaring te hebben, start dan eerst een periode met samenwerken voor een gereduceerd tarief, waarna je het tarief verhoogd als je meer bedreven raakt. Laat vooral je ambitie voelen naar je klant(en) toe.

Q: Moet ik voor ik start als Virtueel Assistent eerst opleidingen doen voordat ik mijn bedrijf begin? En wat kies ik dan?
A: Nee, dat hoeft niet. Maar als je niet meer een medewerker (op afstand) wilt zijn en een echte ondernemer wilt worden, dan is het slim om een opleiding tot Virtueel Assistent te volgen. Je hoeft het wiel dan niet zelf uit te vinden. Je leert het vak ondernemerschap zodat je daar als VA profijt van hebt. En als je verder groeit dan heb je nog steeds een sterk fundament gelegd als ondernemer. En wat kies je dan? Ga onderzoeken en voelen wat echt bij je past. (Een uitgebreider antwoord hoor je in de podcast, na ongeveer 16 minuten).

Q: Wat als ik geen klanten vind als Virtueel Assistent?
A: Wat als je ze wel vindt? Luister niet naar je angst geen klanten te kunnen vinden. Houd je liever bezig met de vraag: Hoe behoud ik de focus op het vinden van klanten? En volg eens een van deze gratis online trainingen.

Q: Wat als het niet lukt? Kan ik het wel? Zitten mensen wel op mij als Virtueel Assistent te wachten?
A: Dit is weer die stem in je hoofd die je waarschuwt voor gevaar. Ga van niet durven naar DOEN. Hoe? Ontdek het hier. 

Q: Hoe behoud ik financiële zekerheid als Virtueel Assistent?
A: Met een paar goede vaste klanten heb je al snel een stabiel en hoog inkomen. Dus in het begin is het investeren in je netwerk, zodat je daarna mooie vaste klanten door je netwerk vindt en behoud.

Q: Hoe geef ik mezelf als Virtueel Assistent een duw in de rug om door die onzekerheid te gaan?
A: Erken dat je je onzeker voelt. Als je het wegduwt, komt het 10x harder bij je terug. Herken je onzekerheid, waar komt die onzekerheid vandaan? En ga je onzekerheid verkennen: hoe kan ik er in mijn leven mee omgaan? Tip: Luister naar podcast 4 over intuïtief ondernemen.

Q: Hoe kies ik nu het juiste takenpakket als Virtueel Assistent?
A: Wat lijkt jou leuk? Waar ben jij nieuwsgierig naar? Ga het ontdekken en download het VA-magazine waarin ik een handige checklist deel met 125 dingen die je kan doen als VA.

Q: Kan ik het wel werken als Virtueel Assistent? Ik werk in een andere branche.
A: Ja, je kunt altijd nieuwe dingen leren. De meeste VA's doen dat trouwens.

Q: Kan ik als Virtueel Assistent klanten vanaf het buitenland werven?
A: Jazeker. Het mooie van een online bedrijf is, dat het niet meer uitmaakt of je elkaar in het echt ziet of online.

Q: Wanneer meld je jezelf als Virtueel Assistent aan bij de KvK?
A: Uiterlijk wanneer jij de eerste factuur naar je klant moet gaan sturen, dan meld je je aan bij de KvK.

Q: Starten met je eigen bedrijf als Virtueel Assistent, is dat niet heel ingewikkeld?
A: Neem de tijd om je te verdiepen in het starten van je bedrijf. Het kost tijd om het je eigen te maken, ingewikkeld is het niet.

Q: Ik ben al ondernemer, moet ik onder dezelfde naam met mijn bedrijf als Virtueel Assistent starten?
A: Nee, dat hoeft niet. Kies bijvoorbeeld 1 algemene naam als handelsnaam en hang de andere bedrijfsnamen eronder.

Q: Hoelang duurt een opleiding tot Virtueel Assistent?
A: Van een paar weken tot een aantal maanden. Hou er rekening mee dat het ca. een half jaar duurt voordat je je bedrijf goed hebt opgezet.

Q: Hoeveel tijd ben ik bezig met zo’n opleiding tot Virtueel Assistent?
A: Ongeveer 6-8 uur per week. Je neemt bij de VA Business Academy niet alleen de theorie tot je, maar je brengt het direct in de praktijk door meteen je eigen bedrijf op te bouwen en klanten te vinden.

Q: Wat kost een opleiding tot Virtueel Assistent?
A: Er zijn diverse opleidingen tot Virtueel Assistent met verschillende investeringen. Weet dat je de kosten voor zo'n opleiding kunt opvoeren als bedrijfskosten en deze dus fiscaal aftrekbaar zijn. Ga voor kwaliteit als je grote stappen wilt zetten met je bedrijf. Durf te investeren en zie het als een investering dat zich dubbel en dwars terugverdiend. De inhoud van opleidingen loopt erg uiteen. Van uitgeklede versies tot opleidingen waar alles wat je nodig hebt in zit. Waar je jouw hele ondernemerscarrière plezier van hebt.

Q: Hoe combineer ik een opleiding tot Virtueel Assistent met mijn gezin en werk?
A: Bekijk wanneer je ruimte hebt in je week wanneer je je werk als Virtueel Assistent kunt doen. Blok die ruimte af in een schema: Maak overzichtelijk voor jezelf wanneer je er bent voor jezelf en/of je gezin, wanneer je werkt en wanneer je VA-werk doet. Of dat nu 's ochtends is, 's middags, 's avonds of 's nachts 😉 dat maakt niet uit. Ook kan het in het weekend. Je stemt het samen met je klant af. En omdat klanten kiezen voor jou als online teamlid weten zij ook dat ze kiezen voor flexibiliteit. En jij kiest jouw tempo. Heel belangrijk. Je bepaalt alles zelf hoe snel of langzaam je het opbouwt. Jouw tijd, jouw tempo.

Q: Hoe en waar kan ik het beste beginnen als Virtueel Assistent?
A: Om ervoor te zorgen dat je bedrijf staat en je klanten krijgt, volg je het volgende stappenplan:
- Maak visueel waar je heen wilt (Vision Board)
- Kies je expertise
- Kies je doelgroep
- Kies je tarieven
- Regel het juridische gedeelte van je bedrijf (AVG, wet DBA, contracten etc.)
- Zorg dat alles financieel op orde is
- Start met marketing
- Pak je sales op
- Regel alles rondom de samenwerking met je klant.

Q: Zijn er mogelijkheden om met jullie in gesprek te gaan om Virtueel Assistent te worden?
A: Ja, natuurlijk. We nodigen je van harte uit om hier je gesprek aan te vragen.

 

Een mogelijk nieuwe toekomst voor jou als Virtueel Assistent

In de podcast/video deel ik nog veel meer met je. Het duurt een uur. Lekker jezelf helemaal onderdompelen in mogelijk een nieuwe toekomst die je helemaal gelukkig gaat maken. Omdat jij gaat leven en werken, zoals JIJ wilt 💛

Deel 1 gemist?

Hier je kun het eerste deel met antwoorden op veelgestelde vragen over het VA-schap vinden.

Veel plezier en inspiratie gewenst 🤗

 

P.S.: Het kan zomaar zijn dat het starten van je eigen bedrijf als Virtueel Assistent voor jou de volgende stap is in je carrière. Maar dan is het ook belangrijk dat je precies weet wat het werken als Virtueel Assistent inhoud en wat erbij komt kijken. Daarom heb ik er een uitgebreide podcast over opgenomen. Ik vertel je álles over het starten van je eigen bedrijf als Virtueel Assistent.

Ik hoop dat deze blog je inspireert om verder door te breken naar een succesvol bedrijf op jouw voorwaarden. En ik vind het tof als je hieronder een reactie achterlaat.

 

Handtekening

Wil jij een goedlopend bedrijf starten als Virtueel Assistent?

Bekijk dan hoe we jou helpen om een echte ondernemer te worden. Klik hier voor meer informatie over de opleiding tot Virtueel Assistent.

Je favoriete online professionals

Je kan een lijst van deze professionals naar jezelf mailen.