Jij en ik weten dat je nooit een succesvol bedrijf kunt starten. Je start een bedrijf en dat wordt succesvol. Je maakt je bedrijf succesvol door er tijd en energie in te steken. En als het even tegenzit, dan zet je door, je geeft niet op.

Voordat ik startte als Virtueel Assistent, was ik al een aantal jaar ondernemer. Op mijn 26ste had ik mijn eerste onderneming al. In dat allereerste jaar als ondernemer had ik direct een omzet van een ton. Ik maakte mijn eerste bedrijf direct succesvol.  

Succes komt niet aanwaaien

De jaren daarna bleef de omzet in mijn bedrijf stijgen, maar ik heb ook dalen meegemaakt. Ik heb andere dingen geprobeerd, maar deze waren minder succesvol. Toen ik startte als VA, heb ik het direct goed aangepakt. Ik ben trainingen gaan volgen, die mij naar een hoger level brachten. Ik wist wel wat ondernemen was, maar online-ondernemen is toch een iets andere koek. En dit zijn toch de skills waarvan de ondernemers (jouw klanten) verwachten dat je die in huis hebt.

Ik ben mezelf gaan ontwikkelen in deze skills, totdat ik er zo bedreven in werd dat ik binnen de kortste keren doorgroeide naar Online Business Expert en een omzet van € 80.000 had. Als Online Business Expert vond ik dat echt supergoed en ik was er echt superblij mee. Niet lang daarna startte ik mijn derde bedrijf: De VA Business Academy. De omzet steeg in een sneltreinvaart naar een half miljoen per jaar. Dat komt niet zomaar aanwaaien; er zit namelijk een groot verschil tussen succesvolle ondernemers en niet-succesvolle ondernemers.  

Wat doen niet-succesvolle ondernemers?

Allereerst: ze willen alles zelf doen. Ik herken dat wel; in het begin heb ik ook alles zelf gedaan. Ik had geen weet van trainingen en opleidingen die aangeboden worden aan ondernemers. Behalve de trainingen en opleidingen waarvoor ik weer jarenlang de schoolbanken in moest. Dus ik heb mezelf ontwikkeld. Voor het online ondernemerschap werkte dat echter niet. Toen ben ik, naast mijn werk, online trainingen gaan volgen om mezelf meer te bekwamen in de skills waarmee ik bedrijven kon gaan laten groeien.

Punt twee: ze zijn bang om te investeren. Ze durven geen geld uit te geven, omdat ze bang zijn om te verliezen.

Ze doen maar wat; is het derde punt. Ze denken: dit is belangrijk, dit ga ik doen. Maar er zit totaal geen strategisch doordacht plan achter…

En als laatste punt: Ze laten zich niet coachen. Getraind worden door mensen die al verder zijn dan jij bent is cruciaal. Jij wilt daar ook zijn. Laat je dus coachen door zo’n persoon.  

Wat doen succesvolle ondernemers die echt naar de top groeien?

Allereerst: die investeren in kennis, nieuwe kennis. Zeker als online ondernemer hoef je niet veel te investeren in materialen. De enige dingen waar je in moet investeren is kennis, want met die kennis kun jij bedrijven verder helpen en zorgen voor bedrijfsgroei. Daar willen ondernemers voor betalen.

Het tweede ding wat succesvolle ondernemers veel doen: Naast het investeren in nieuwe kennis lezen ze ook veel (management) boeken.

Het derde punt: Ze durven ook dingen te onderzoeken en te testen of het werkt. Als het niet werkt dan schaven ze bij.

Punt vier: Het vierde punt is dat zij wel een strategisch doordacht actieplan hebben. Dat plan stellen ze niet alleen op.

En dan kom ik meteen bij het laatste punt. Zij laten zichzelf trainen en coachen door een business strateeg. Samen stellen ze een strategisch plan op waar naartoe gewerkt wordt. Over alles is nagedacht.  

Zit het even tegen?

Dan stoppen niet-succesvolle ondernemers vaak, ze gooien de handdoek in de ring. Dit is onomkeerbaar en misschien starten ze dan totaal iets anders waar ze hun hoop op vestigen.

Succesvolle ondernemers daarentegen, zien dat ze worstelingen hebben. Ze gaan er echter doorheen. Deze worstelingen zijn nl. maar tijdelijk. Zij zijn volhardend. Stoppen komt niet in hun op. Succesvolle ondernemers gaan door waar anderen stoppen.

Ik ben benieuwd; tot welke ondernemer voel jij je aangetrokken? Voel jij je een succesvolle ondernemer? Als je dat alleen al voelt, ook al heb je nog niet zoveel succes, dan ben je al heel goed bezig. Voel de potentie in je en voel dat je de skills kan ontwikkelen.

The sky is the limit? Nou, ga maar voorbij de sterren. En laat maar weten wat je ervan vond… Van mijn blog, hieronder kun je je reactie achterlaten.

Gratis online trainingen

Wil jij succesvol starten of doorgroeien met jouw online bedrijf? Meld je dan gratis aan voor een van mijn online trainingen. Het is een online presentatie waarin ik je leer en inspireer hoe jij jouw volgende groeistap maakt. En je kunt al je vragen aan mij persoonlijk stellen. Tof hè?! Ik kijk ernaar uit je online te ontmoeten!