Iedere maand leg ik een aantal vragen voor aan één van onze succesvolle afgestudeerde VA’s. De vragen gaan over het VA-schap en waarom ze begonnen zijn als virtueel assistent. Waar lopen ze tegenaan en waar krijgen ze vooral WEL energie van? Deze maand is het woord aan Esther Krook:

ZZP’ers zijn er in verschillende soorten en maten. Zo is er voor elke zelfstandige ondernemer een eigen Virtueel Assistent. Zo ook vA-player Esther Krook uit het Veluwse dorp Putten, die haar deskundigheid aanbiedt aan zelfstandige ondernemers met gouden handen. Haar klanten zijn zeer creatief buitenshuis en laten de handen graag wapperen, maar hebben 2 linkerhanden als het aankomt op computervaardigheden, administratie, marketing en structuur. Esther Krook steekt graag haar handen uit de mouwen voor deze ondernemers.

Q: Waarom ben je begonnen als Virtueel Assistent?

E: Meer dan een jaar geleden merkte ik dat ik niet meer tevreden was in mijn baan. Er waren geen doorgroeimogelijkheden en ik voelde geen uitdaging meer. Om niet direct mijn baan op te zeggen, ben ik eerst gaan onderzoeken welke kant ik in de toekomst op wilde. Mijn wens was zelfstandig te werken en mijn kracht ligt in het plannen en organiseren. Zodra ik Daniëlle op Facebook zag wist ik het direct: ik word virtueel assistent. Ik heb geen moment getwijfeld en me aangemeld voor haar opleiding “Start succesvol als High Level VA”.

Q: Waarom heb je gekozen voor een opleiding tot Virtueel Assistent?

E: Ik kreeg ooit een kaartje van een manager die wegging bij een bedrijf waar ik werkte met als tekst: “Blijf je verbreden; je hebt veel te bieden.” Het is er echter nooit van gekomen, want door privéomstandigheden heb ik mijn HBO niet af kunnen maken en heb ik ervoor gekozen om er te zijn voor mijn kinderen. Nu ze wat ouder zijn, heb ik de mogelijkheid met beide handen aangepakt om in het VA-schap te stappen. De opleiding bood mij een goede basis om mijn wens naar zelfstandig ondernemerschap in vervulling te laten gaan.

Q: Wat is een inzicht die je vanuit de opleiding hebt meegekregen?

E: Ik ben erachter gekomen dat ik heel veel kwaliteiten en talenten niet heb benut. En een stuk onzekerheid heb ik overwonnen: Ik vind het ontzettend leuk om van alles uit te zoeken, maar als ik niet weet hoe iets werkt dan hoef ik niet bang te zijn dat ik er niet achter kom. In de online omgeving van de opleiding staan allerlei instructiefilmpjes over technische online tools. En ik werk samen met een aantal andere VA’s met een eigen expertise, dus er is overal een oplossing voor. Alle lessen uit de opleiding komen nu heel goed van pas.

Q: Wat heeft het VA-schap jou gebracht?

E: Naast mijn loondienst ben ik gestart als Virtueel Assistent en in 2018 is mijn droom uitgekomen, ik ben nu volledig zelfstanding ondernemer. De vrijheid in het indelen van mijn eigen tijd geeft mij veel flexibiliteit. Als mijn kind ziek is, dan hoef ik niet alles op alles te zetten om oppas te regelen. Ik kan thuisblijven en pak mijn werkzaamheden vanuit huis op of ik verzet de afspraak naar een andere keer. Ik ben tevreden en voel meer uitdaging.

In 2018 heb ik de keuze gemaakt om mij geen VA meer te noemen. Ik heb veel meer te bieden en noem mijzelf nu Planner en Uitvoerder voor ondernemers. VA Goed Geregeld voor het meedenken en de praktische uitvoering van groeiplannen.

Q: Heb je al een negatieve ervaring gehad in het VA-schap?

E: Jazeker. Ik heb ooit een klant binnengehaald. Deze klant had grootse plannen, maar betaalde mijn facturen nooit. Alle energie die ik erin gestoken heb, heb ik helaas niet in waarde terugontvangen. Tegelijkertijd is datgene wat ik voor deze klant heb gedaan niet live gezet en heeft de klant dus niets in handen om er zelf iets mee te kunnen doen. Een wijze les voor de volgende keer. De facturen heb ik gecrediteerd, ik wil niet vasthouden aan negatieve energie.

Q: Waar ben je goed in?

E: Ik kan heel goed plannen en organiseren. Ik krijg energie als ik meedenk bij de groeiplannen van ondernemers. Ik kijk of het praktisch haalbaar is en of de stappen nuttig zijn voor het behalen van meer bedrijfsgroei. Ik breng orde in de chaos. Geef mij alle ideeën en ik werk ze uit in een plan. En daarna help ik ook bij de uitvoering van bepaalde taken. Als alles goed geregeld is zorgt dat voor rust, ruimte en succes. Ondernemers kunnen zo grote slagen maken in de bedrijfsgroei en de rest eromheen wordt gewoon voor ze geregeld. Ik houd de puntjes op de i.

Nu volg ik de opleiding tot Online Business Expert en met deze bagage kan ik nog veel meer betekenen voor de ondernemers. Van A tot Z help ik ze naar rust, ruimte en natuurlijk meer succes.

Q: Heb je nog tips voor andere (aankomende) VA’s?

E: Als je twijfelt of je virtueel assistent wilt worden, dan heb je al belangstelling: Ga het doen! Je bent niet de enige die virtueel assistent wordt, ze schieten als het ware als paddenstoelen uit de grond. Maar ga je onderscheiden! Ga bezig met je niche. Word geen standaard VA. Ga onderzoeken: Wat kan jij? Wat kun je bieden? Waarom moeten klanten bij jou komen? Als je dit al weet voordat je start, dan kun je een heel eind komen.

Dank je wel Esther voor jouw openhartigheid.

 

Gratis online trainingen

Wil jij succesvol starten of doorgroeien met jouw online bedrijf? Meld je dan gratis aan voor een van mijn online trainingen. Het is een online presentatie waarin ik je leer en inspireer hoe jij jouw volgende groeistap maakt. En je kunt al je vragen aan mij persoonlijk stellen. Tof hè?! Ik kijk ernaar uit je online te ontmoeten!

Je favoriete online professionals

Je kan een lijst van deze professionals naar jezelf mailen.