Speel je met de gedachte om voor jezelf te beginnen? Dan vraag je je vast ook tussendoor af of ondernemer worden wel bij je past. En terecht. Want niet iedereen kan het of wordt er gelukkig van. Ondernemer zijn heb je in je of niet.

Dat betekent natuurlijk niet dat je al helemaal “af” moet zijn. Genoeg mensen hebben het in zich die er nog niets mee hebben gedaan. Het is een rol waar je in kunt groeien.

Ontwikkel jezelf als ondernemer

Wat bedoel ik daarmee? De combinatie van karaktereigenschappen, waarden, normen, drijfveren en zelfkennis maken dat je een succesvol bedrijf opbouwt of niet.
En daar kun je zelf heel veel in ontwikkelen!

Hoe beter je jezelf kent, des te beter je jouw eigen valkuilen in kaart kunt brengen. En ervoor kunt zorgen dat je er niet of minder intrapt. Je zult te maken krijgen met hele mooie momenten maar ook met echte dalen. Daar moet je wel mee om kunnen gaan.

Als ondernemer is het handig wanneer je keuzes kunt maken, prioriteiten kunt stellen, risico’s durft te nemen en tegenslag naast je neer kunt leggen. En hier kun je jezelf in trainen. Ik ken ondernemers die chronische uitstellers zijn, maar toch succesvol hun doelen bereiken. Hoe? Doordat ze voor zichzelf een manier hebben gevonden hiermee om te gaan.

Je kunt veel als je maar graag genoeg wilt.

🦋  Mis je bepaalde (vak)kennis? Leer bij.

🦋  Ben je niet goed in bepaalde zaken (bijvoorbeeld financiën)? Schakel een specialist in.

🦋  Weet je even niet meer hoe je verder moet? Praat met andere ondernemers.

🦋  Vind je veel dingen spannend? Gewoon doen en begin met kleine stappen.

🦋  Voel je je onzeker? Heb vertrouwen.

Ondernemerschap is buiten je comfortzone stappen, jezelf ontwikkelen als mens, als ondernemer. En daarmee kun je jouw bedrijf ook steeds sterker neerzetten.

Ken jezelf

Dat is dus de boodschap. Er zijn diverse testen te vinden om inzicht te krijgen in je kwaliteiten, krachten en uitdagingen. Zelf werk ik graag met de Management Drives Test, een manier om je drijfveren zichtbaar te maken.

Superhandig! Voor jezelf, maar ook voor je (toekomstige) klanten. Want wanneer jij de drijfveren van je klant leert herkennen, ga je ook beter begrijpen wat hij of zij écht nodig heeft.

Hoe werkt de Management Drives Test?

Een profiel bestaat uit een combinatie van maximaal 6 kleuren en iedere kleur vertegenwoordigt een bepaald type persoon met gedrag dat hierbij past.

Dit zijn ze in vogelvlucht:

Geel – de Visionair Streeft naar inzicht, kennis en vrijheid. Duidelijke visie. Gedragskenmerken: onderzoekend, analyserend, kritisch en gericht op de toekomst.
Blauw – de Bestuurder Streeft naar duidelijkheid, structuur, rechtvaardigheid en bevestiging. Zeer gedisciplineerd. Gedragskenmerken:  geordend, loyaal en verantwoordelijk.
Groen – de People Manager Streeft naar gezelligheid, harmonie, en gelijkwaardigheid. De groep is zeer belangrijk. Gedragskenmerken: vriendelijk, behulpzaam, open en communicatief.
Rood – de Autoriteit Streeft naar tempo, daadkracht en respect. Bepaalt duidelijke domeinen/grenzen en handhaaft deze. Gedragskenmerken: confronterend en ongeduldig.
Oranje – de Ondernemer Streeft naar resultaten en vooruitgang. Status en de positie binnen een groep is belangrijk. Doelgericht en ambitieus. Gedragskenmerken: efficiënt.
Paars – de Nestor Streeft naar geborgenheid, eenheid en stabiliteit. De lijm van een groep. Gedragskenmerken: verbindend, beschermend, dienstbaar.

 

En, ben jij een oranje ondernemer?

Of misschien een hele mooie combinatie van rood en blauw waardoor je goed structuur kunt aanbrengen en anderen kunt helpen in de actiestand te komen? Een groene people manager die salesgesprekken gaat voeren of een hele webcare opzet? Je drijfveren kunnen je helpen bij het uitwerken van je diensten.

Maar het allerbelangrijkste is toch wel het volgende.

Ga doen wat je leuk vindt

Want ondernemen is hard werken. En dat houd je niet vol wanneer je er geen energie van krijgt. Dus zoek uit waar je blij van wordt, waar je hart ligt en bouw hier je bedrijf omheen.
Geloof me, dat sleept je door drukke tijden heen.

Hoe beter jij in je vel zit, hoe beter jouw bedrijf gaat lopen. Werk daarom onder voorwaarden die voor jou echt heel goed voelen en zorg voor een prettige werkomgeving waarin jij helemaal happy bent.

Je eigen (wo)man’s cave.

Ik wens je heel veel succes!

Gratis online trainingen

Wil jij succesvol starten of doorgroeien met jouw online bedrijf? Meld je dan gratis aan voor een van mijn online trainingen. Het is een online presentatie waarin ik je leer en inspireer hoe jij jouw volgende groeistap maakt. En je kunt al je vragen aan mij persoonlijk stellen. Tof hè?! Ik kijk ernaar uit je online te ontmoeten!