Virtueel assistent opleiding? Dit heb je nodig om te starten als VA in Nederland en België

Wij van de VA Business Academy krijgen vaak de vraag welk diploma je nodig hebt om te kunnen starten als Virtueel Assistent.

Hoe zit het in Nederland?

In Nederland moest je vroeger een middenstandsdiploma hebben om te mogen starten als zelfstandig ondernemer. Dat is inmiddels niet meer nodig. Je gaat naar de Kamer van Koophandel en schrijft je als ondernemer in en je mag van start gaan.

Maar dan ben je er nog niet. Iedereen kan zich inschrijven. Officieel heb je dan een bedrijf. Maar je hebt pas een bedrijf als je weet hoe je de juiste klanten aantrekt, hoe je een online bedrijf opbouwt en precies weet hoe je je klanten op een hoog niveau van dienst bent, zoals een A-player dat doet.

Daarom helpen wij ambitieuze vrouwen zoals jij om een succesvol online bedrijf als VA op te bouwen vanuit huis. Want als je het fundament eenmaal goed hebt staan, krijg je sneller fijne klanten die je goed betalen. Je krijgt grip op je klantenstroom, ontwikkelt je sneller en geniet van het ondernemerschap. Ook al was je voorheen nog geen ondernemer.

Virtueel assistent opleiding, hoe zit het in België?

In België is het op dit moment nog nodig dat je bedrijfsbeheer hebt of kunt aantonen dat je kennis van bedrijfsbeheer hebt. Ik heb vernomen van Acerta dat dit in sommige delen in België veranderd is, omdat ze willen dat het ook in België makkelijker wordt om ondernemer te worden. Klik hier voor meer informatie.

Wil je weten of jouw diploma volstaat om te starten als zelfstandige? Check zeker de informatie hierover op de websites van Acerta en Unizo. Volstaat je diploma niet? Dan kun je heel eenvoudig een attest bedrijfsbeheer behalen, laat je hier niet door tegenhouden. Je vindt hierover eveneens informatie op de website van Acerta.

Je registreren als ondernemer kan je in België zelf doen, maar je kan het ook doen via bijvoorbeeld je boekhouder of Acerta.

 

De vestigingswet in België

Er is wel een aantal beroepen waarop de vestigingswetgeving van toepassing is. Daar heb je nu nog wel een diploma voor nodig. Bijvoorbeeld als je als ondernemer wilt starten met een kapperszaak, bakkerij, restaurant of schoonheidssalon. Als virtueel assistent is het echter niet nodig dat je naast bedrijfsbeheer nog een ander diploma nodig hebt.

Heel eerlijk, of je nu in Nederland of België woont, elke slimme ondernemer investeert in zichzelf en zorgt dat zij over de juiste kennis beschikt om haar klanten zo goed mogelijk te helpen. Dat zal voor iedere virtuele assistent anders zijn. Het ligt er maar net aan waarmee jij jouw klanten wilt helpen.

Onlangs sprak ik Anja. Ze woont in België en wil een switch in haar werk maken. Ze werkt al als zelfstandig ondernemer en voert hoofdzakelijk administratieve taken uit. Ze ziet ook een grote markt in het VA-schap. Dat is voor haar de reden om te gaan starten als VA. Ze weet dat de markt verandert en vindt het belangrijk om daarin mee te bewegen en erin te investeren.

Zorg er in ieder geval voor dat je kennis hebt over alle basisvaardigheden als ondernemer. En dat je weet wat erbij komt kijken om online te werken. Maak een succesvolle start en investeer daarin. Dat verdien je zo weer terug en je bouwt daarmee aan een succesvolle toekomst.

Ondernemerschap is geen studie op zich.  

Ondernemerschap is gedreven zijn en openstaan om dingen uit te zoeken en om elke dag bij te leren. Niet bang zijn, maar nieuwsgierig en leergierig. Weet je van jezelf dat je bij de pinken bent en pik je snel nieuwe dingen op? Heb je alleen maar iemand nodig die je toont hoe dit eruit kan zien? Heb dan vertrouwen in jezelf en durf de rit te starten naar jouw ideale ondernemerschap. Elke ondernemer heeft ooit aan het begin van een rit gestaan waarvan hij/zij op dat moment niet wist waar die naartoe zou leiden. Al deze dingen samen bepalen het ondernemerschap. Wil je serieus starten overweeg dan om slim te investeren in een virtueel assistent opleiding. Lees hier meer over onze opleiding virtueel assistent:

Ik ben heel benieuwd of deze blog je enige opheldering heeft gegeven en vind het tof als je jouw reactie achterlaat onderaan deze blog.

7 Geheimen om succesvol te starten als Virtueel Assistent

Ontdek hoe jij als ambitieuze moeder een winstgevend bedrijf opbouwt in de tijd dat het jóu uitkomt.

Je favoriete online professionals

Je kan een lijst van deze professionals naar jezelf mailen.