Hoe je in 8 stappen de rete-spannende stap zet om ondernemer te worden

Ik weet nog goed dat ik in 2007 op het punt stond om ondernemer te worden. Super spannend vond ik het. Een droom die ik al lang had en ik zette de eerste stap….

Voor jezelf beginnen en starten met je eigen onderneming is eng. Want ja, je verlaat je veilige haven als medewerker in loondienst. Daar was alles ‘veilig’. De meeste dingen werden voor je geregeld. Het enige wat jou gevraagd werd was om je werkzaamheden zo goed mogelijk uit te voeren.

Er gaat van alles door je hoofd nu je overweegt om zelfstandig ondernemer te worden. Want naast het uitvoeren van de werkzaamheden voor je klanten, moet je zelf zorgen voor die ‘veilige’ haven. Je denkt misschien “Hoe doe ik dat als ik die …. kennis niet heb?”, “Kan ik dat wel allemaal?” en “Durf ik die sprong echt te maken?”

Lange tijd heb ik ook met die vragen rondgelopen. Het ondernemerschap leek als de Mount Everest die ik moest beklimmen. Ik zag er als een berg tegenop en wist niet waar ik moest beginnen. Dus begon ik er niet aan. Ik nam het risico niet. Want waarom zou ik? Ik zat toch lekker veilig.

Tot het moment dat ik een kans zag. Iemand die mij zou begeleiden om die berg te gaan beklimmen. Die zorgde dat het pad werd uitgestippeld voor mij. Ik hoefde alleen maar ‘ja’ te zeggen en de eerste stap te zetten.

Zo werkt dat precies in het ondernemerschap. Je voelt diep vanbinnen dat je het anders wilt. Er steekt iets bij je waardoor je dit voelt. Want je:

 • voelt je gefrustreerd omdat je meer in je hebt dan dat er nu uitkomt
 • krijgt weinig energie van je werk omdat je afwisseling en uitdaging mist
 • baalt van de regels binnen het bedrijf
 • voelt je beperkt in je vrijheid omdat je jezelf niet verder kan ontwikkelen

Op het moment dat het bij je ‘steekt’, is dat een teken. Het is je intuïtie die tegen je zegt dat je het anders wilt. Negeer het niet. Laat je niet weerhouden door die megagrote Mount Everest waar je, net als ik, tegenop ziet. Kijk naar de mogelijkheden om aan de top te komen. Want je kunt beter spijt hebben van iets dat je wel hebt gedaan, dan later spijt hebben van iets dat je niet hebt gedaan.

Ondernemer worden: Hoe maakt je nu de juiste start als virtueel assistent?

 

 1. Weet wat jouw doel, jouw purpose is. Wat is jouw grote ‘why’? (Wil je mijn grote ‘why’ weten, bekijk dan hier de Facebook live uitzending waarin ik dat vertel)
 2. Zorg dat er iemand is die je bij de hand neemt en die de weg zelf al heeft afgelegd. En omring je met gelijkgestemden.
 3. Vermijd te grote financiële risico’s. Zorg dat je een inkomen hebt en bouw het inkomen als ondernemer daarnaast op als dat financieel nodig is voor jou en je gezin. Zo ga je vanuit ontspanning het ondernemerschap in en dat werkt voor je.
 4. Sta jezelf toe leerling te zijn. Je hoeft niet alles meteen perfect te weten en te kunnen. Geef jezelf ook die tijd om erin te groeien.
 5. Wees nieuwsgierig en ontdek en leer nieuwe dingen. Schakel hulp in voor de dingen waar je niet goed in bent.
 6. Durf buiten je comfortzone te treden. Ga nieuwe dingen aan, ook al voel je angst of belemmerende overtuigingen.
 7. Geloof in jezelf en vertrouw erop dat ook jij dit kunt. Vind je dit lastig? Zeg het dan hardop tegen jezelf. En blijf het herhalen, dan ga je het uiteindelijk vanzelf geloven. Ofwel “fake it, ‘til you become it”. Let ook op je lichaamshouding. Powerposes helpen je hierbij. Klik hier voor een inspirerende Ted Talk hoe dit werkt (voor de korte versie kijk dan vanaf 15 min.)
 8. En durf in jezelf te investeren qua tijd en geld. Niet alleen van jezelf, maar durf het ook te vragen van je omgeving. Je gezin. Mogelijk heb jij jezelf ook heel lang weggecijferd, want de kinderen, je partner, het huishouden en noem maar op komen eerst. Het is nu jouw tijd. Daar word jij gelukkiger van en zij krijgen een moeder/partner die gelukkiger is. Wie wil dat nou niet?

 

Ben jij klaar om ondernemer te worden?

De eerste stap begint bij jezelf. Jij zult de keuze als eerste moeten maken en ervoor durven gaan. En is dat spannend? Ja, dat blijft. Maar je weet nu wat je nodig hebt. En je weet dat ook jij dat kunt. Want in iedere vrouw zit een powervrouw. Daar ben ik van overtuigd!

Ik ben heel benieuwd wat hierin bij jou triggert en vind het tof als je dat met mij durft te delen onderaan deze blog.

7 Geheimen om succesvol te starten als Virtueel Assistent

Ontdek hoe jij als ambitieuze moeder een winstgevend bedrijf opbouwt in de tijd dat het jóu uitkomt.

Je favoriete online professionals

Je kan een lijst van deze professionals naar jezelf mailen.